PROTEINE CULTURISM
SLABIREA CU PROTEINE
REGIM HIPERPROTEIC
PROTEINA ONLINE
AMINOACIZI ESENTIALI

Mai multe despre proteine si bodybuilding aici

Proteine - Oferta de suplimente proteice

AMINOACIZI BCAA
PROTEINE
AMINOACIZI
GAINERE
ARTICULATII
TESTOSTERON
SLABIRE
MULTIVITAMINE
proteine online proteine-online proteine-culturism proteine-fitness concentrate-proteice izolate-proteice proteina-aminoacizi aminoacizi-bcaa proteine online

Rolul aminoacizilor in metabolism

Aminoacizii sunt mici molecule care alcatuiesc proteinele si au un rol important in functionarea normala a organismului omenesc. Aminoacizii au o structura moleculara asemanatoare, alcatuita dintr-un grup amino-molecular, un acid organic si un lant secundar de molecule care identifica in mod unic tipul de aminoacid existent.

Organismul uman se foloseste de 20 de tipuri de aminoacizi pentru a indeplini diversele functii chimoco-fizice, dintre care 10 sunt numiti esentiali si trebuie asimilati prin nutritie, organismul nefiind capabil sa-i produca in mod natural. Acesti aminoacizi esentiali contribuie la dezvoltarea celulara si sinteza proteinelor, servind de asemenea ca precursori pentru ceilalti 10 aminoacizi considerati neesentiali. Alimentele ce contin toti aminoacizii esentiali sunt considerate surse de proteine complete, iar cele din care lipsesc unul sau mai multi aminoacizi esentiali sunt considerate proteine incomplete.

Aminoacizii joaca un rol central in sprocesarea proteinelor. Proteinele care alcatuiesc celulele corpului reprezinta o combinatie de sute sau mii de aminoacizi, asezati in lanturi numite polipeptide. Celulele descompun in mod continuu vechile proteine si au nevoie permanent de aminoacizi pentru a genera noi proteine. Daca aportul de aminoacizi nu este suficient pentru a crea noi molecule proteice care sa le inlocuiasca pe cele vechi, tesuturile incep sa se degradeze, proces denumit catabolism. Unii aminoacizi au rol important in functionarea creierului, ajutand la sinteza neurotransmitatorilor. Eliberarea acestora activeaza neuronii invecinati, permitand astfel transmiterea semnalelor in cadrul sistemului nervos. Tirozina este un astfel de aminoacid care permite secretia de neurotransmitatori cum ar fi dopamina sau nor-epinefrina.

Ca surse de aminoacizi, toate alimentele de origine animala cum ar fi ouale, carnea sau lactatele contin proteine complete, in timp ce sursele vegetale contin numai proteine incomplete. Exista si cateva plante considerate proteine complete, cum ar fi quinoa, hrisca sau soia, pe care vegetarienii ar trebui sa le consume mai des pentru a-si asigura necesarul de aminoacizi esentiali. Acestia ar trebui sa combine alimentele cu proteine incomplete astfel incat sa beneficieze de o sursa cat mai completa de aminoacizi.

®  Autor:  www.superset.ro - Magazin online suplimente nutritive fitness culturism -  www.carnitina-slabire.ro